«Νεοτερικότητα και Μοντερνισμός»
Ημερίδα "Νεοτερικότητα και Μοντερνισμός" που διοργάνωσε ως ΘΕ ΕΠΟ41 (Κοινωνική Θεωρία και Νεωτερικότητα) στα κτ. του ΕΑΠ Γραβιάς 4-6 στα Εξάρχεια. Μεταξύ των ομιλητών ο Καθηγητής του ΕΑΠ Τάκης Καγιαλής, ο Καθηγητής της ΘΕ ΕΠΟ41 Άγγελος Μουζακίτης και η Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης (Σχολή Αρχιτεκτόνων) Αμαλία Κωτσάκη. Οι υπόλοιποι εκλεκτοί και επίλεκτοι συνάδελφοι και φίλοι εισηγητές ήταν η Μίρκα Παλιούρα, από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Γιώργος Αραμπατζής, Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, η Βάσια Τσακίρη, Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ ΕΠΟ22, ο Καθηγητής Ματθαίος Παπαβασιλείου, Διευθυντής του Τομέα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Καθηγήτρια Αντιγόνη Βλαβιανού, ΔΠΣ ΕΠΟ ΕΑΠ.
«Ανοικτό, Προσβάσιμο Θέατρο για Όλους»
Συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, περί την παρουσίαση ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανοικτό, Προσβάσιμο Θέατρο για Όλους», ενός project με εταίρους το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τη Δ.Α.Ε.Μ του Δήμου Αθηναίων. Η πρόταση «Ανοικτό, Προσβάσιμο Θέατρο για Όλους» αποτελεί σημείο τεχνολογικής τομής και θεσμικής καινοτομίας με στόχο να διασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα όλων στον πολιτισμό εξαλείφοντας τον αποκλεισμό από τα πολιτισμικά αγαθά. Συνάμα αξιοποιεί και κεφαλαιοποιεί τη σχέση τεχνολογίας και πολιτισμικής κληρονομιάς. Με την εφαρμογή των εργαλείων του έργου τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής θα αποκτήσουν το βίωμα της "πολιτισμικής εμπειρίας" λαμβάνοντας την ανθρωποκεντρική πληροφορία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Η υλοποίηση της πρότασης στηρίζεται στην δημιουργία πρωτότυπου πληροφοριακού συστήματος πλοήγησης για άτομα με προβλήματα όρασης. Το σύστημα σχεδιάζεται ώστε να συμπεριλάβει στις προδιαγραφές του την ευρεία διαφοροποίηση αυτών των αναγκών. Στη φωτογραφία (αριστερά) ο Συντονιστής του έργου Ματθαίος Παπαβασιλείου, Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Στην ομάδα έργου μετέχει επίσης η Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ρένα Κλαμπατσέα, η αναπληρώτρια Κοσμήτορας Βαλεντίνη Καρβουντζή και ο Κώστας Θεολόγου από τη ΣΕΜΦΕ.
#CARISMED @ CRESM
Το συνέδριο του πρώτου έτους δραστηριότητας του έργου κεφαλαιοποίησης «Capitalisation for Re-setting Innovation and Sustainability in MED-Cities» (Carismed) ήταν μια ευκαιρία να συζητηθεί η κυκλική οικονομία, σύμφωνα με τις πρακτικές Low Cost Adaptive Reuse (LCARS).
Συνέδριο Α' ΕΤΟΥΣ
#CARISMED @ CRESM
Με βάση προηγούμενες εμπειρίες –όπως οι πρωτοβουλίες MAIA-TAQA, INNOMED-UP και SME4SMARTCITIES– καταρχάς μοιράστηκαν γνώσεις σχετικά με τις μεθοδολογίες, τα εργαλεία και τις βέλτιστες πρακτικές που αναπτύχθηκαν. Στη συνέχεια, η προσοχή στράφηκε ιδιαίτερα στο έργο Carismed και στο θέμα της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο της οικολογικής ανακαίνισης κτιρίων. Η κεφαλαιοποίηση ENI CBC MED, στην πραγματικότητα, έχει ως στόχο την ανάπτυξη πολιτικών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και την ενσωμάτωση της καινοτομίας στα αστικά πλαίσια των μεσογειακών πόλεων, μέσω δημιουργικών προσεγγίσεων.
#CARISMED @ LUMSA University
Το Πανεπιστήμιο LUMSA στο 📍Παλέρμο της Ιταλίας 🇮🇹 φιλοξένησε την Τρίτη 🗓 29 Νοεμβρίου 2022 τη δεύτερη συντονιστική επιτροπή στο πλαίσιο του έργου #CARISMED, όπου οι εταίροι από τις έξι χώρες συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο του έργου. Παρουσιάστηκαν διαφορετικές παρουσιάσεις για τα διαφορετικά πακέτα εργασίας που έδειχναν τα επιτευχθέντα αποτελέσματα για το πρώτο έτος του έργου, τις προκλήσεις και τα μέτρα μετριασμού για την υιοθέτηση τυχόν επιβαλλόμενης καθυστέρησης. Το ΕΜΠ εκπροσώπησαν η ομότιμη Καθηγήτρια Σοφία Αυγερινού και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ματθαίος Παπαβασιλείου
#INNOMED-UP #CARISMED @ CRESM
Today, as part of launching the first conference under Carismed project, we had the chance to visit the info point established in Palermo under INNOMED-UP project and meet the fabulous team there who gladly provide information, support and safe interaction environment for SMEs who are interested in adopting circular economy practices. considerable number of youth are passing by this friendly environment to mingle and benefit from the support there.
#CARISMED «world café»
Στις 22/11/2022, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), υλοποίησαν σε μορφή εργαστηρίου ένα «world café». , με τίτλο: «Οδικοί χάρτες ομαδοποίησης ΜΜΕ και ανάπτυξη ικανοτήτων», ως μέρος των δραστηριοτήτων για το έργο #CARISMED. Το εργαστήριο είχε ως στόχο τη συλλογή δεδομένων από ΜΜΕ που εργάζονται στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σχετικά με τις μεθόδους δικτύωσής τους και την ενσωμάτωση έξυπνων και βιώσιμων πρακτικών στη λειτουργία και παραγωγή τους. Η συλλογή αυτών των δεδομένων θα αποτελέσει τη βάση ενός πλαισίου δράσης για την υποστήριξη και την εκπαίδευση των επιχειρήσεων σε βιώσιμες πρακτικές. Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι μικρομεσαίων αρχιτεκτονικών εταιρειών, που ήταν ο κλάδος που επέλεξαν οι εταίροι της Αθήνας για τις ανάγκες του έργου, πραγματοποιώντας ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις ερευνητικές ομάδες #ΕΜΠ και #ΚΑΠΕ.

Youtube Video

Plenary Meeting in Athens – 8th November 2022
Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το πιο σημαντικό μέρος της πρότασης παρέμβασής της δράσης στο κτίριο του ΕΜΠ και υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ευρώπη είναι μια επιλογή όχι μόνο με περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και μια στρατηγική για αυτόνομη ενεργειακή επάρκεια
Το έργο INNOMED-UP ενισχύει το Upcycling μέσω των δημιουργικών ΜΜΕ στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Παρουσίαση των ευφυών εργαλείων που ενισχύουν την Ανωκύκλωση.

Παρακολουθήστε το video στο Youtube

Ανακοίνωση αποτελέσματος ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων μελέτης για την ανάπλαση των πλατειών Διάκου, Ελευθερίας και Λαού στην πόλη της Λαμίας
Ο διαγωνισμός διήρκεσε από την 29/08/2021 μέχρι την 14/02/2022 με βασικούς στόχους : - Την ανάδειξη των πολιτιστικών/ιστορικών στοιχείων της πόλης που γειτνιάζουν με τις πλατείες. - Την αναβάθμιση λειτουργιών και χρήσεων, δημόσιου χαρακτήρα στις πλατείες, προκειμένου να αποτελούν ελκυστικό πόλο συνάντησης και ψυχαγωγίας. - Τον περιβαλλοντικά φιλικό σχεδιασμό με σκοπό τη βελτίωση του μικροκλίματος στον αστικό χώρο. - Την ενίσχυση της χρήσης εναλλακτικών, του ΙΧ, μέσων μετακίνησης για πρόσβαση στις πλατείες. - Την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε όλους τους χρήστες με έμφαση σε ΑμΕΑ.
2ο Βραβείο : Μ. Παπαβασιλείου Κ. Καρβουντζή και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε.
CARISMED official opening
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “The CApitalisation for Re-setting Innovation and Sustainability in MED-Cities (CARISMED)”,στα πλαίσια του ΕU – ENI CBC MED Programme, που διευθύνεται από τo πανεπιστήμιο του Birzeit της Παλεστίνης| جامعة بيرزيت και στο οποίο συμμετέχει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την επιστημονική ευθύνη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΣΑΜ ΕΜΠ Ρένας Κλαμπατσέα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΑΜ ΕΜΠ Ματθαίος Παπαβασιλείου και η Σοφία Αυγερινού Κολώνια, Ομότιμη Καθηγήτριας ΕΜΠ. The CApitalisation for Re-setting Innovation and Sustainability in MED-Cities (CARISMED) project promotes the uptake of results, achieved by ongoing ENI CBC Med Programme Projects, addressing Innomed-up , MAIA-TAQA and SME4SMARTCITIES, as well as UNDERGROUND4VALUE, to enable cross-sector/border level cooperation of MPC and EUMC
Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου
Card1
Ξεκινούν οι διαδικασίες της δημοπράτησης για την ριζική ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Θεάτρου, πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. "...Για τον ανασχεδιασμό της πλατείας Θεάτρου, οι αρχιτέκτονες που είχαν πραγματοποιήσει την αρχική βραβευμένη μελέτη, Κωνσταντίνα Καρβουντζή και Ματθαίος Παπαβασιλείου σημειώνουν : «Η πόλη της Αθήνας στην παρούσα χρονική συγκυρία, φέροντας εμφανώς τα ίχνη από την δεκαετή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχει την ευκαιρία ανάδειξης της ταυτότητάς της μέσα από μικρής κλίμακας αστικές αναπλάσεις, που στοχεύουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού και ευρύτερου κέντρου της»..."

Δημοσίευση LiFO team

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ INNOMED-UP
Card1
Τεχνικές ανωκύκλωσης χαρτιού Δημιουργία χρηστικών Aντικειμένων από χαρτί
από την Κριστιάν Φαμπριόν Σχεδία Αρτ
οργάνωση & συντονισμός:
Ματθαίος Παπαβασιλείου
Στο σεμινάριο θα γίνει μια πρακτική παρουσίαση για το πώς παλαιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι», ένα «παλιό περιοδικό». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα οράματα του προγράμματος και να μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας της επαναχρησιμοποίησης με τη μέθοδο του χαρτοπολτού (papier-mache). Θα δουν λωρίδες χαρτιού να μεταμορφώνονται από τα ίδια τους τα χέρια σε αντικείμενο τέχνης, το οποίο και μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας. Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

To Σεμινάριο στο youtube

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ INNOMED-UP
Στο χώρο του maker space του Δήμου Αθηναίων ΠΟΙΩ Πειραιώς 160, Αθήνα, 11854 & Διαδικτυακή Αναμετάδοση
Card1
Υπολογιστικός Σχεδιασμός, Ψηφιακή κατασκευή, 3D printing από τους
Σωτήρη Ντζούφρα, Αντώνη Παπαμανώλη, Αναστασία Κυριακοπούλου TUC TIE Lab
οργάνωση & συντονισμός:
Ματθαίος Παπαβασιλείου
Το σεμινάριο έχει βασικό στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τις τεχνικές Ψηφιακής Σχεδίασης και Κατασκευής (Digital Design and Digital Fabrication) και την διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους στις διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής. Ειδικότερα, το Σεμινάριο αποτελείται από τρια σκέλη. 1.Παρουσίαση μεθοδολογιών Ψηφιακής Σχεδίασης, Υπολογιστικού Σχεδιασμού και Δημιουργικού Προγραμματισμού. 2.Επίδειξη και χειρισμός μηχανών CNC του Εργαστηρίο, ειδικότερα Laser Cutter και 3D Printer. 3.Εισαγωγή σε Μικροελεγκτές, Διαδραστικές Κατασκευές και Εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας. Οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στα πλαίσια δημιουργίας και κατασκευής ενός συνεργατικό project. Θα ενσωματώνονται τεχνικές Ψηφιακής Σχεδίασης και Κατασκευής εστιάζοντας στην ενσωμάτωση ηλεκτρονικών, στοιχείων επαυξημένης πραγματικότητας και διάδρασης. Ως αποτέλεσμα το project αποσκοπεί στην γεφύρωση των αναλογικών και ψηφιακών στοιχείων (Physical+Digital) δημιουργώντας μια υβριδική συνθήκη, όπου συνυπάρχει το απτό με το άυλο (Phygtial).

To Σεμινάριο στο youtube

Σύνθετος Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την ανάπλαση τεσσάρων κτιρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα Ταμπάκικα Σάμου
Card1 Card1 Card1
1° SOLE Steering Committee 14 ΔΕΚ 2020
Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 1° Steering Committee του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “HIGH ENERGY EFFICIENCY FOR THE PUBLIC STOCK BUILDINGS IN ΜEDITERRANEAN - SOLE (ex HELIOS)”,στα πλαίσια του ΕU – ENI CBC MED Programme, στο οποίο συμμετέχει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την επιστημονική ευθύνη του Ματθαίου Παπαβασιλείου Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ
SOLE KICK-OFF MEETING
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “HIGH ENERGY EFFICIENCY FOR THE PUBLIC STOCK BUILDINGS IN ΜEDITERRANEAN - SOLE (ex HELIOS)”,στα πλαίσια του ΕU – ENI CBC MED Programme, στο οποίο συμμετέχει η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την επιστημονική ευθύνη του Ματθαίου Παπαβασιλείου Αναπληρωτή Καθηγητή ΕΜΠ , πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτ 2020 διαδικτυακά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Aναπληρώτριες Καθηγήτριες ΣΑΜ ΕΜΠ Κωνσταντίνα (Βαλεντίνα) Καρβουντζή και Ρένα Κλαμπατσέα
WEBSEMINAR
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ - ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Εκπαίδευση και Τεχνογνωσία

Ανωκύκλωση, Δημιουργικότητα και Καινοτομία
Συντονιστής:
Ματθαίος Παπαβασιλείου

Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ
Rapporteurs: Ε. Αντωνοπούλου / Α. Δεμερτζή Δ. Λιτσάρδου / Κ. Πετράκος
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ιωάννης Κωττάκης
Προϊστάμενος Τμήματος
Σχεδιασμού και Συντονισμού Πολιτικών Καινοτομίας & Επιχειρηματικών Εφαρμογών,
Δ/νση Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών,
Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Νικόλαος Ρόγκας,
ΥΔ_ Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών (Machine Design Laboratory), Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Κώστας Ουγγρίνης,
Αναπληρωτής Καθηγητής
Αρχ. Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης
Εργαστήριο ΠΟΙΩ
Maker Space Δήμου Αθηναίων, Σεράφειο
Σουζάνα Λασκαρίδη
Ιδρύτρια και Διευθύντρια
Έλια Νικητοπούλου
Υπεύθυνη Ανάπτυξης Δικτύου_
BlueCycle Lab
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Δώρα Μασλίντση Εκπρόσωπος ομάδας Περιοδικού Δρόμου “σχεδία”
Φωτεινή Σετάκη + Πάνος Σακκάς
Δημιουργική Ομάδα The New Raw
Ακροατήριο Θεματικής
Εκπρόσωπος της ομάδας "Πλαστικουργείο"
Σταύρος Μυλωνάς
PreLab
Άρης Σπύρου
Decode Fab Lab
Δήμητρα Τσουμπρή
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Ομάδα Funky Dragon
Βασίλης Κουκουτσίδης
Κωνσταντίνος Γουναρίδης

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
SWOT-PEST

Αν για παράδειγμα θελήσετε να προσθέσετε Δυνατά Σημεία και Πλεονεκτήματα στην Θεματική Ενότητα της Κυκλικής Οικονομίας, πατώντας τον υπερσύνδεσμο (+) [4] εμφανίζεται το παράθυρο που σας επιτρέπει να καταγράψετε την άποψή σας στην θέση [5] και να την καταχωρήσετε πατώντας το σύμβολο «Send» [6].
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: To παράθυρο που σας επιτρέπει να καταχωρήσετε την άποψή σας έχει το χρώμα της θεματικής και εμφανίζει το σύμβολο (+) η (-) ώστε να έχετε την αίσθηση της κατηγορίας στην οποία προστίθεται το σχόλιό σας.
Card image cap Card image cap Αφού καταχωρήσετε την άποψή σας μπορείτε αν θέλετε να δείτε την θέση σας καθώς και όλες τις θέσεις που είναι καταχωρημένες πατώντας το σύμβολο της ανανέωσης του περιηγητή (refresh) [7]
Η ανανέωση του περιεχομένου της σελίδας θα εμφανίσει τον αριθμό των θέσεων που είναι καταχωρημένες μέσα σε αγκύλες και πατώντας πάνω στον σύνδεσμο θα εμφανίσετε το παράθυρο με τις συγκεντρωμένες θέσεις για την εκάστοτε πτυχή της θεματικής.

Card image cap
ΕΦΑΡΜΟΓΗ SWOT-PEST

Η εφαρμογή SWOT-PEST κατασκευάσθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ματθαίο Παπαβασιλείου και ήταν διαθέσιμη έως την Κυριακή 26.7.2020 στην διεύθυνση: http://www.innomed-up.eu/INNOMEDUP/....
Card image cap Για να καταγραφεί η άποψή σχετικά με τα Δυνατά Σημεία (Πλεονεκτήματα) και των Ευκαιριών που εμφανίσθηκαν σε κάθε θεματική έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο υπερσύνδεσμος σε κάθε σύμβολο (+) όπως φαίνεται παραπάνω στην εικόνα. Αντίστοιχα τα σύμβολα (-) οδηγούσαν στην καταγραφή των Αδυναμιών, των Ανασταλτικών παραγόντωνς και των Απειλών
1 Card2

WEBINAR 14-16 & 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Card image cap

Μετα την απόφαση να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά σεμινάρια webinars, ετοιμάσθηκε η διαδικτυακή ασύγχρονη υποδομή που θα το υποστηρίξει και λειτουργεί στην διεύθυνση:
http://innomed-up.eu/webinar/

20.6.2020 | Mattheos Papavasiliou

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ 2020 - INNOMED-UP
Card image cap
Η ερευνητική ομάδα του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “Promoting Upcycling in Circular Economy through Innovation and Education for creative industries in Mediterranean cities – INNOMED-UP” εύχεται στους εταίρους και συνεργάτες για την περίοδο του Πάσχα. Υπεύθυνος ανάπτυξης της εικαστικής ταυτότητας του προγράμματος : Ματθαίος Παπαβασιλείου
Happy New Year 2020
Card image
Η ερευνητική ομάδα του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “Promoting Upcycling in Circular Economy through Innovation and Education for creative industries in Mediterranean cities – INNOMED-UP” εύχεται στους εταίρους και συνεργάτες για την Νέα χρονιά. Υπεύθυνος ανάπτυξης της εικαστικής ταυτότητας του προγράμματος : Ματθαίος Παπαβασιλείου
Card image
INNOMED-UP LEAFLET

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Νews Letter του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “Promoting Upcycling in Circular Economy through Innovation and Education for creative industries in Mediterranean cities – INNOMED-UP”

Card image
INNOMED-UP Kick Off Meeting
Card image
Πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την περασμένη Παρασκευή την έναρξη του ερευνητικού Ευρωπαικού προγράμματος "INNOMED-UP: Promoting UPcycling in Circular Economy through INNovation and education for creative industries in MEDiterranean cities". Το ερευνητικό έργο INNOMED-UP υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ENI CBC 2014-2020 “Mediterranean Sea Basin Programme”. Οι μεσογειακές πόλεις αντιμετωπίζουν το πολυετές και πολύπλευρο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο απαιτεί αποτελεσματικές και επείγουσες δράσεις. Ταυτόχρονα όμως, διαθέτουν μια μακρά παράδοση και ιστορία στις δημιουργικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Το έργο INNOMED-UP επιχειρεί μέσω καινοτόμων πρακτικών κι εργαλείων να συνδέσει τα δύο αυτά χαρακτηριστικά με κύριο στόχο την κατάρτιση μιας στρατηγικής για την κυκλική οικονομία στην Μεσόγειο στην οποία εμπλέκονται μικρομεσαίες δημιουργικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις δημιουργώντας κυκλικά δίκτυα συνεργασίας και ανταλλαγής εντός των πολεοδομικών ιστών των παραπάνω πόλεων. Η συνεργασία με τις μικρομεσαίες δημιουργικές επιχειρήσεις αποσκοπεί στη μετατόπιση των τοπικών αστικών οικονομιών προς ένα κυκλικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βέλτιστης χρήσης των υλικών πόρων, της ενίσχυσης της καινοτομίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της μεταφοράς γνώσης μεταξύ των πόλεων, της κοινωνικής ένταξης και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών. Το έργο θα λειτουργεί σε διασυνοριακό επίπεδο, υποστηρίζοντας τόσο τις τεχνολογικές εξελίξεις (όπως σύγχρονες διαδικασίες ανακύκλωσης και τεχνολογικές ενημερωτικές πλατφόρμες) όσο και τις παραδοσιακές πρακτικές ανακύκλωσης και επανάχρησης. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι η αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων μέσω της υιοθέτησης κυκλικών διαδικασιών συνεργασίας από τις δημιουργικές επιχειρήσεις, η αξιοποίηση, ανάδειξη και προώθηση της τοπικής τεχνογνωσίας, η παραγωγή νέων δικτύων συνεργασίας και ανταλλαγής, και η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων από ανακυκλωμένα υλικά.
Kick Off Meeting
Card image cap
Card image cap
Kick Off Meeting

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Ευρωμεσογειακού Κοινοτικού Προγράμματος με τίτλο “Promoting Upcycling in Circular Economy through Innovation and Education for creative industries in Mediterranean cities – INNOMED-UP”,στα πλαίσια του ΕU – ENI CBC MED Programme, που διευθύνεται από την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, υπό την επιστημονική ευθύνη της Σοφίας Αυγερινού Κολώνια, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 στο ERGON House, Mητροπόλεως 23, 105 57 στην Αθήνα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Aναπληρώτρια Καθηγήτρια ΣΑΜ ΕΜΠ Ρένα Κλαμπατσέα και ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΣΑΜ ΕΜΠ Ματθαίος Παπαβασιλείου.

Training seminar for ENI CBC MED funded projects on business development, innovation and social inclusion.
Card image cap
Training organised by ENI CBC MED programme for the Lead Beneficiaries of projects funded under the call for standard projects The Managing Authority (MA) and the two Branch offices (BO) of Valencia and Aqaba - in close cooperation with TESIM - organized a training for the Lead Beneficiaries of standard projects from the 1st to 3rd of October 2019 in Rome.